You are here

Energy Efficiency Wellness Center

Designed to meet Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) requirements, the Wellness Center employs several strategies to meet these standards. When construction and the documentation of LEED points is complete, it is anticipated that the Wellness Center will be a LEED Certified Building in the New Construction and Major Renovations category. The strategies employed include:

Sustainable Sites

The landscaping to the north of the building will incorporate a rain garden area to reduce the amount of stormwater runoff and to remove pollutants from the runoff before it leaves the site. The stormwater system will also employ dry wells to allow runoff to return to the ground in the area of the building in a controlled fashion instead of potentially overwhelming the municipal stormwater system. Bike racks have been included near the entrance to the building to encourage users to ride their bikes to the Center. The new roofing on the building will be white or highly reflective to avoid creating a “heat island” effect. By renovating an existing building instead of creating a new facility, the Wellness Center can take advantage of the connectedness of the Antioch and Yellow Springs communities and their various amenities that are close by.

Water Efficiency

The amount of water used in the building will be reduced by 20-40% when compared with a similar non-LEED building. This is achieved through thoughtful design and the use of low-flow fixtures throughout the building. The landscaping installed will not require permanent irrigation, further reducing water usage.

The pool will utilize UV light and a small amount of chlorine (as per Ohio Codes)   The UV-light will dramatically reduce the use of chlorine and other chemicals, very eco-friendly, requiring less energy to run the pool and reduces water consumption by no having to control combined chlorine levels by dilution and backwashing (like a typical chlorine pool)

Energy and Atmosphere

Heating and cooling for the building will be provided by a campus-wide central geothermal plant that is being constructed concurrently. The sizing of the mechanical systems has been carefully considered to meet user needs without being overdesigned. Large, high volume fans have been included in the gym spaces increase the efficiency of the mechanical systems. Lighting in the building will utilize energy efficient LED or fluorescent fixtures and will be controlled by occupancy sensors to further reduce energy use. During and following construction the building’s systems will be commissioned to ensure that they are operating as designed and at maximum efficiency.

Materials and Resources

Within the building, space will be available for the collection and storage of recycled materials. Large portions of the existing building will be retained, and those parts that are demolished as part of the project will be recycled instead of placed in a landfill. New materials in the building like steel, concrete, carpet and flooring will be made using high amounts of recycled materials and from manufacturers that are within the region to reduce the energy used transporting them to the site. Wood used for the project will be from certified and harvested sustainably.

Indoor Environmental Quality

The building’s systems have been designed to ensure the delivery of fresh air into the building. All materials used in the building from paints to carpeting will be low-emitting with little or no Volatile Organic Compounds (VOCs). The building will be “flushed out” prior to occupancy to remove any harmful compounds that may have accumulated during construction. The larger gym spaces will have operable windows to allow for additional outdoor air on demand.

Innovation and Design Process

The heat from the central geothermal plant along with waste heat from the pool dehumidification unit will be used to heat the pool water instead of using natural gas or electric energy. Heat from the central geothermal plant will also be used to pre-heat the domestic hot water in the building. Daylighting strategies have been employed in the pool room to reduce the reliance on artificial lighting.